Vernissen en lakken deel 2

In het vorige blogstukje schreef ik over boenwas en dat ik het ging uitproberen.

 

Ik moet zeggen dat ik er heel tevreden over ben.
De werkwijze heb ik wat aangepast, omdat mijn vingers het in cirkeltjes wrijven met een doek met boenwas niet leuk vinden. Zelfs met splints willen ze alle kanten uit. Ik breng het dus aan met een paletmes en beschouw mijn schilderij als een boterham die ik voorzie van boter.

 

Uiteraard heb ik het eerst uitgeprobeerd op een stukje papier met een onbenullig schilderijtje in aquarelverf om te zien dat de verf echt niet opnieuw geactiveerd zou worden. En het laat zich raden: het schilderij werd niet aangetast.

Daarna heb ik het spul in mijn zelfgemaakte artjournal gebruikt. Ik maak daar werk in om dingen uit te proberen, te spelen met materialen en te oefenen. Het is fijn te weten dat mijn aquarel en gouache niet meer nat kunnen worden als ze bedekt zijn met een laagje vet.

Op het schilderij houdt het zich goed. Na ongeveer 2 dagen boen ik het oppervlak met een pluisvrije doek en komt er een klein glansje overheen. Het schilderij is nu beschermd tegen water en stof, maar niet tegen UV.

IMG_8605

Bij NaturalEarthpaint.eu hebben ze daar een oplossing voor: Een volledig plantaardig vernis op alcohol basis. Als ik deze als eerste zou gebruiken, is mijn schilderij foetsie, of op zijn minst een abstract schilderij geworden, maar… ik kan het ook over de waxlaag aanbrengen en dan wordt het ineens interessant. De vernis is bijzonder: meerdere lagen geven echt een laklaag uiterlijk en ja, het is glossy, maar de glans springt er niet plastic-achtig van af. Net dat beetje extra umpf.

Nieuwsgierig naar de ingrediënten, zie ik dat ze die niet prijs willen geven. Wel dat het Vegan is, dus er zijn geen dieren gebruikt. Apart…. ik zou zweren dat het misschien een soort van schellac is, maar daar worden luizen voor gebruikt.

Ik geef de eer aan Natural Earthpaint en zal deze vernis blijven gebruiken.

Ze hebben trouwens nog iets interessants: Natuurlijk Acryl medium, ook plantaardig en petroleumvrij. Die hou ik even in mijn achterhoofd voor als ik weer ga experimenteren met acrylachtige kunst.

Als laatste kwam ik op youtube nog een filmpje tegen over het zelf maken van boenwas. De ingrediënten zijn bijenwas, carnaubawas en….. babyolie!!!!

Dat lijkt me de moeite waard om eens uit te proberen.