Over mij, de kunstenares

Ik ben Ingrid en ik ben een autodidactisch kunstenaar, oftewel, ik heb alles mezelf geleerd. Hoewel dat feitelijk niet helemaal klopt, want ik heb wel het een en ander aan cursussen en workshops online gedaan en veel youtube filmpjes gekeken. Maar een echte officiele opleiding op een kunstacademie heb ik niet gevolgd.

Ik ben begonnen op 10 jarige leeftijd met het schrijven van liedjes voor het electronisch orgel en later voor bandjes op de middelbare school. Ik had een eigenwijze stijl, beetje kleinkunst-achtig. Weer veel later ontdekte ik de klassieke muziek. Ik heb inmiddels 3 symfonieen op mijn naam staan, waarvan de eerste live door een orkest is uitgevoerd in 2008. Er werd toen gezegd dat het veel weg had van filmmuziek, wat ik overigens een groot compliment vind.

Na het schrijven van mijn derde symfonie in 2014 had ik het gevoel mezelf niet meer te kunnen overtreffen in de muziek en ben er even mee gestopt.

 

In 2020 kregen we de Corona-crisis en ik maakte van de nood een deugd. Ik wilde altijd al leren tekenen en schilderen en met alles in lockdown sprongen de online workshops als paddestoelen uit de grond, waar ik gretig op in ben gehaakt.

Met genoeg tijd en geduldig materiaal heb ik een enorme inhaalslag gemaakt en kon ik onderzoeken wat ik wel en niet leuk vond.  

En daar dient zich het eerste probleem aan: ik vind alles leuk! Ik wil dan ook geen keuze maken en me richten op 1 medium, terwijl er nog een wereld aan andere mediums ligt. Het is daarom dat je de ene keer een watercolor on canvas van mij ziet en de volgende keer een mixed media stuk. Net als in mijn muziek grijp ik alles aan om mijn “beeld” duidelijk te maken. Ik schroom daarbij niet om wat heilige huisjes omver te schoppen, en ik hou altijd het welzijn van de aarde in gedachten.

Ik ben ook gek op dingen uitpluizen, onderzoeken. Dat deed ik al in de muziek en nu ook in de fine-art. Wat zit er in verf, kan ik het zelf maken? Zijn er alternatieven voor vervuilende producten als acryl? 

Zijn er materialen herbruikbaar? Maar ook dichterbij de kunst: wat gebeurt er als ik deze kleur met dat materiaal meng? Ik voel me af en toe net een maffe professor met zijn poedertjes en vloeistofjes en ik heb dan de grootste lol. 

En nu combineer ik de fine art met muziek door een nieuwe wereld te ontdekken.

Foto’s: Breedijk Fotografie