Scams op Instagram

Ik post best wel veel op instagram inclusief hashtags en een link naar mijn website. Daar gaat ook wel wat tijd inzitten en als ik een schilderij gepost heb, komt daar vaak rommel voor terug. “Mannen” die mij gaan volgen en dan vervolgens proberen vrienden met mij te worden om geld af te troggelen, Accounts die alleen maar plaatjes van anderen posten die dan willen dat je je eigen foto even “DM’t” naar hun en de zogenaamde NFT-collectors, vaak “mijners” die rijk worden van jouw gasfee betalingen.

Maar laatst had ik toch zowaar iemand te pakken die interesse had. Een al wat oudere mevrouw uit Amerika. Ze vroeg: “Are your commissions open?” op zich een rare vraag, maar misschien had ze ergens de klok horen luiden en wist ze niet waar de klepel hing? Dus ik heb erop gereageerd dat ik binnenkort weer tijd had voor opdrachten. Toen vroeg ze naar een specifiek schilderij op insta en of deze nog te koop was en wat ie moest kosten.

Soap bubbles

Mijn hartje sloeg even over, heb ik een klant? Omdat ze uit Amerika kwam, heb ik de prijs even omgerekend naar dollars, wel zo aardig toch? Ze vroeg ze mijn Paypal link en emailadres welke ik gegeven heb. Toen zei ze dat de link niet werkte, ze kon het geld niet overmaken. Ik in paniek. Alles nog eens bekeken en ik kon verder niks raars zien. Daarna werd het stil….

Ik zat er dus van te balen dat een betaling niet door kon gaan en dat ik daardoor een klant was misgelopen. Ik heb zelfs nog geprobeerd met mijn prive account van Paypal naar mijn zakelijke account een bedrag over te maken en dat is gewoon gelukt (heeft me ook nog 40 cent gekost).

Een paar dagen later kreeg ik een mailtje van “Paypal” dat er een bedrag was overgemaakt.

De mevrouw in kwestie liet ook weer van zich horen via instagram. Ze had het geld overgemaakt. Dus ik zeg: Ja, heb ik gezien. Waar kan ik het schilderij naartoe sturen?

Toen ben ik de mail verder gaan lezen…

Het bedrag kon niet naar mijn rekening gestort kon worden omdat het geen zakelijke rekening was en mijn limiet niet hoog genoeg was om het geld te kunnen ontvangen. Ehm… het is wel een zakelijke rekening en er was al eerder een soortgelijk bedrag overgemaakt en ontvangen.

Volgens het mailtje moest ik aan mijn laatste klant vragen 100 dollar extra over te maken om mijn limiet te verhogen en dat ik dan met de klant onderling moest regelen om het geld terug te storten, waarna Paypal het geld direct op mijn rekening zou storten.

Ooooh, wacht even…. Ik zag ineens dat het emailadres niet van Paypal was, maar van gmail. En toen ik onderaan de mail ook nog de dreiging van FBI zag staan, wist ik genoeg.

De mevrouw op Instagram kwam met het bericht dat ze met haar zoon had overlegd en dat ze het schilderij niet mocht kopen van hem, ze wilde haar geld terug. Ik zei: volgens mij word ik gescamd, het emailadres klopt niet en Paypal zou zulke dingen nooit vragen. Ze begon ineens onaardig te doen, noemde me niet meer lieverd, maar Dam en toen was ik er klaar mee.

Ik heb haar gerapporteerd bij instagram, geblokkeerd en verwijderd, daarna naar Paypal de desbetreffende email gestuurd als scammelding.

Dit alles heb ik als een rollercoaster ervaren. Het moment dat je denk dat je een schilderij verkocht heb, de teleurstelling als de betaling niet lukt, een mail ontvangen met als eerste het gevraagde bedrag en daarna erachter komen dat het allemaal oplichting is.

Het is zo jammer dat juist deze mensen, foute mannen, foto-meelifers, NFT- en Paypaloplichters je als eerste weten te vinden en het maakt het lastig om enthousiast te reageren op reacties op je werk.


Ik had van de week een masterclass serie over “Start Selling Your Art” van United Art Space en daarin werd duidelijk gemaakt dat de grootste groep nieuwe klanten je eerst willen kennen en dan nadenken over welk schilderij ze het mooiste vinden alvorens tot kopen over te gaan. Ik reageer dus maar weer op alle Hi’s en How are you doing’s en probeer ze een beetje bij te sturen naar mijn website, in mijn achterhoofd wetende dat het waarschijnlijk de zoveelste scammer is.