Verlengde speeltijd

Behalve het werken met gouache en aquarel, heb ik nog iets anders gevonden wat mij heel interessant lijkt: schilderen met koude was. Ik voorzie mijn schilderijen al van een beschermende laag bijen- en carnaubawas, maar daar kan je dus ook mee schilderen.

Het officiële medium heeft ook damar hars erin zitten en, helaas, een petroleumachtig goedje, terpentine of spiritus. Maar! Ook dit kunnen we natuurlijk zelf maken. Bijenwas, damar brokjes en… ja, daar moest ik even onderzoek naar doen. Er bestaan reukvrije en reuk arme terpentine oplossingen, maar dat is dus alleen de reuk die ervan af is, de giftige dampen zitten er gewoon nog in, om maar te zwijgen van het gebruik van fossiele grondstoffen en de niet biologisch afbreekbaarheid.

Diverse merken hebben al wat oplossingen, waarvan Zest-it wel heel avontuurlijk is. Dit merk werkt met citrusvruchtschilletjes waar de olie uit is geperst. Behalve dat het milieuvriendelijk is, ruikt het ook nog eens lekker.

En zo zijn er nog meer merken die hun lijn ecologisch hebben aangepast, maar ik vraag mij af of ik mijn cold wax medium niet gewoon smeerbaarder kan maken met lijnolie.

Voor mijn onderzoek heb ik wat verdunners en olieverf mediums besteld en een originele cold wax medium van Zest-it

Ook de ondergrond voor olie-achtige mediums moet anders worden aangepakt. Mijn gesso voor gouache volstaat waarschijnlijk niet, hoewel ik dat natuurlijk wel uit ga proberen.

In mijn onderzoek las ik over een ondergrond van onder andere hazenlijm. Die hazenlijm heeft mij altijd tegengehouden om verder te onderzoeken, omdat het maken van de lijm nogal bewerkelijk was: 6-8 uur koken op een specifieke temperatuur. 

Maar nu ben ik een recept tegengekomen die veel simpeler is, namelijk 24 uur in gekookt afgekoeld water zetten en als je het wilt gebruiken, au bain marie opwarmen. Ik heb nu hazenlijm besteld, alsook damar hars brokjes en marmergruis. Er komt weer een tijd aan met veel experimenteren.

In de komende weken wil ik het volgende onderzoeken:

  • Lichtechtheid van Creall producten

  • Home made Cold wax medium met bijenwas, damar hars en lijnolie

  • Hazenlijm maken als ingredient voor oliegrond

  • Oliegrond maken op 2 manieren:

    * met marmergruis en caseine

    * met lijmwater (hazelijm), pigment, kalk en olie

  • Werkt PVA lijm als ondergrond voor cold wax?


Kortom: Speeltijd!