Marabu's Groene Lijn

Ik kwam laatst iets bijzonders tegen: Marabu Green Acrylverf, maar dan niet van acryl. “92% natuurlijk oorsprong” staat erop. Ik was natuurlijk benieuwd naar wat die 8% niet van natuurlijk oorsprong is en een beantwoord mailtje kon mij vertellen dat het voornamelijk ging om conserveringsmiddelen. Niet natuurlijk, maar ook niet schadelijk voor het milieu.

 

Ook met de tube zelf is wat aan de hand. Volgens de omschrijving op de website van een kunstmaterialen winkel staat het volgende: “De tubes zijn gelamineerd uitgevoerd, met als gevolg een dunnere wand. Dat bespaart tot 30% materiaal in vergelijking met conventionele tubes. Bijkomend voordeel: door die dunnere wand kun je makkelijker zelfs de laatste restjes verf uit de tubes knijpen. Bovendien zijn de tubes (excl. doppen) gemaakt van het mono-materiaal HDPE, dat voor 50% uit hernieuwbare grondstoffen bestaat en 100% recyclebaar is.”

Hier is echt over nagedacht, en voor nog geen 4 euro per tube van 100 ml ook niet duur. Ter vergelijking: een tube gewone acrylverf van 120 ml van Amsterdam kost hier €4,70 en een tube plantaardige Acrilik paint (59ml) van Natural Earth Paint, kost maar liefst €19,95!

De eerste gedachte: dan zal het ook wel niks zijn, kinderspul. Maar, zeker omdat de verf lichtecht is en bovendien weersbestendig voor binnen en buiten, krijgen ze het voordeel van de twijfel. 

Ik heb de basiskleuren gekocht: Cream white, Sunshine yellow, Bright red, Azure blue en Black.

Meer zou je in principe niet nodig hoeven te hebben.

Als ik zo de kleuren op mijn bordje knijp is het eerste dat mij opvalt dat het knijpen zo gemakkelijk gaat. De verf is dunner als een gebruikelijke acrylverf, maar mij hoor je daarover absoluut niet klagen. Ik klaag eerder over een te dikke, kauwgomachtige substantie, dan over deze romige vorm. Water toevoegen is dan ook niet nodig.

De kleuren zijn te mengen, hoewel ik het vermoeden heb dat het geel, rood en blauw niet echt primair zijn. Een goede donker bruin tot bijna zwart krijg ik niet als ik alle drie de kleuren meng. Dat geeft niks, daarom heb ik er zwart bij.

Wel ben ik benieuwd naar het gemengde kleurenpalet als ik in plaats van rood, meer de magenta kant op zou gaan en voor het azuurblauw de lichtblauwe zou nemen. 

Voor mijn portretje dacht ik veel meer verf nodig te hebben dan ik gebruikt hebt. Zoals je ziet zijn er nog grote blobs over met de oorspronkelijke kleur. Deze heb ik natuurlijk niet zomaar weggegooid, maar weer op een ander stuk doek gesmeerd, klaar om er iets abstracts mee te doen.

 

Alles bij elkaar is de groene lijn acrylverf van Marabu een aanwinst in het schaarse assortiment milieuvriendelijke alternatieven.

Is er dan helemaal niks negatiefs over te zeggen? Jawel!

De naam van de kleur van de verf staat veel te klein op de achterkant van de tube waardoor het in een grotere serie tubes onoverzichtelijk is welke je moet pakken.

Voor meer informatie over de Marabu Green Line:
 https://www.marabu-creative.com/en/service/press-center/press-releases/green/
** Ik word niet betaald voor deze review **