Ik voel me bedonderd

Ik zat laatst met een vriendin ergens een kopje thee te drinken. Het ergens betrof een grote loods met tweedehandsspulletjes waar ze ook een hoekje hadden ingericht om de innerlijke mens te verfrissen.

We zaten daar wat te praten over recyclen en dat tweede of zelfs derde hands nog best goed te gebruiken was. Ik was natuurlijk op zoek naar synthetische kleding voor mijn canvassen, maar ik kwam ook andere spulletjes tegen zoals keramische schaaltjes om verf in te bewaren of als pallet te gebruiken.

Al pratend kwamen we op Aliexpress en ik kwam tot de conclusie dat het binnen mijn eigen milieuvriendelijke kader toch niet te verantwoorden is als ik zooi uit China laat komen. Behalve dat het meeste allemaal goedkoop plastic is, kan het toch ook niet de bedoeling zijn dat ik een vliegtuig van daar naar hier laat komen alleen voor mijn artikeltjes. Ik besloot daar ter plekke dat ik niets meer zou bestellen bij Aliexpress.

Nu zocht ik laatst naar trekpennen. Ze zijn schaars hier in Nederland. Een enkele kunstenaarswinkel heeft ze nog, maar dan moet je ook gelijk 5 euro verzendkosten betalen. Ik kwam bij Amazon.nl en dacht: oh, maar die hebben van die grote distributiecentra hier in de buurt, dus die afstand is korter….

Ik heb 3 trekpennen tegen een mooie prijs besteld en nu was het wachten. De levertijd was wel langer dan gebruikelijk, maar wachten is niet erg. Totdat mijn pakketje op de deurmat viel en ik zag de grijze plastic Aliexpress-verpakking.

Wat?

Ik voelde me aardig bedonderd. Er zijn dus blijkbaar bedrijven die er een verdienmodel van maken om te adverteren op platforms zoals Amazon en dan vervolgens alles rechtstreeks uit China naar de klant versturen. Ja, maar dan had ik het natuurlijk zelf ook kunnen doen, en goedkoper.

Ik was al Nederlandse sites tegengekomen die met een mooie website Aliexpress in een nieuw jasje showen en dan met prijzen die veel hoger liggen. Onder het mom dat de klant dan goed beschermd is, als het pakje niet aankomt. Maar dat is bij Aliexpress ook al goed geregeld, dus geen voordelen daarvan.

Affijn, ik heb er weer wat van geleerd: zodra Amazon met lange levertijden werkt, kan ik ervan uitgaan dat het uit China komt. Niet meer doen dus!!!